Rýchlik Dlh naberá rýchlosť

7. októbra 2011, pvano, Nezaradené

Ďalší apel na pomoc.

Záchranný dáždnik potrebujú už aj banky a fondy, ktoré nakúpili grécke dlhopisy.

Doteraz profitovali z ich výnosov, keď hody skončili a hrozí reálne odseknutie z ich hodnoty, tak potrebujú pomoc. Samozrejme kvôli tomu, aby sa zabránilo ešte väčším škodám.

A to predsa nik nechce.

Obviňovať finančné inštitúcie, že profitovali zo situácie je ľahké, koreň problému je však inde.

Nezodpovedné hospodárenie socialistov v Grécku, spotreba na dlh, krytý domaľovanými číslami v rozpočtovom výkazníctve, a akási všeobecne rozšírená polopravda, že štátne dlhopisy sú predsa jedny z najbezpečnejších aktív.

Pripomína mi to rozbehnutý rýchlik na trati s jednosmerným lístkom. Uháňa vpred, občas sa musí zastaviť, lebo niektorým pasažierom vypršala platnosť lístka a nemajú na nový. Pasažier sa rozplače, že nemá, ale bude šetriť a spolucestujúci požičajú, veď nebudeme kaziť partu a nenecháme kamaráta vyhodiť z vlaku na stanici Úpadok. Solidarita cestujúcich je obdivuhodná. Poskladajme sa, veď niekedy sa to splatí…Lenže ,,TO,, akosi nefunguje.

Cestovné dochádza ďaľším, tak čo s tým? Vytvoríme dlhovú permanentku značky ECB a rozdáme každému, kto si vypýta.. Sľúbi šetriť, rozumne hospodáriť, hlavne že sa vezie..

Čo na tom, že pokladníčka hlási nízke tržby a strojvodca vidí že dochádza palivo.

V tej rýchlosti predsa nemôžeme brzdiť..