Založ si blog

Mestá a obce sa boria s dlhmi

Nové manažmenty miest a obcí prichádzali po voľbách s mandátom od občanov ktorí chceli zmenu vo vedení magistrátov. Nezodpovedné hospodárenie, obchádzanie či manipulovanie verejných obstarávaní, uprednosťnovanie dodávateľov pri pridelovaní zákaziek, nehospodárne nakladanie rozpočtovými prostriedkami viedlo zákonite k zadlžovaniu miest a obcí.    

     V kombinácii s nižšími transfermi podielových daní zo štátneho rozpočtu do obecných a mestských rozpočtov v minulom roku to sposobilo výpadky, ktoré nestačia sanovať z iných zdrojov príjmov a tak sa mnohé z nich  v tejto dobe ocitajú na prahu insolventnosti.

      Sú nútené žiadať o úvery na udržanie rozsahu základných funkcií, ktoré im vyplývajú z legislatívy. Noví primátori a starostovia sa podujali na ťažkú cestu presadzovania ozdravných metód zadĺžených samospráv. Manažérsky prístup vedenia naráža na neochotu konsenzu v zastupiteľstvách, v ktorých často sedia tí istí poslanci ako v dobách bezodného míňania rozpočtových príjmov. Mnohí z nich na takýchto rozhodnutiach participovali nielen v procese rozhodovania. Teraz sice počúvajú, ako treba šetriť, no pred občanmi musia vyzerať ako tí dobrí a racionálne rozhodnutia blokujú, tí prešpekulovanejší naďalej hľadajú sposoby ako aj z takej situácie vyťažiť. Pritom na nejednom stole úradov ležia faktúry po lehote splatnosti od dodávateľov predražených zákaziek, ktoré sami v predošlom volebnom období v zastupiteľstvách odsúhlasili.

     Odhodlanie viesť samosprávu zodpovedne však navonok posobí ako medvedia služba, občania negatívne pociťujú úsporné opatrenia a reakcia padá na hlavy tých, ktorí naprávajú chyby po ich predchodcoch. Tí si inak pre prípad nezvolenia včas pripravili pokojné miesta v organizáciách ťažiacich zo štedrosti získanej počas ich posobenia na čele samospráv..

   

    

 

     Do tejto situácie zasahuje štát s návrhom na zmenu financovania územných samospráv s mixom daňových výnosov, ktorý je sice transparentnejší a založený na spravodlivejšom a stabilnejšom princípe, no v tejto situácii, keď by povodný model zadĺženým samosprávam priniesol vyššie príjmy na sanovanie dlhov prichádza z pohľadu miest a obcí najmenej vhod.

A tak bude štátny rozpočet v porovnaní s povodným modelom bohatší o 248 mil.eur  a územná samospráva o tento objem výnosov príde..

     O to ťažšiu úlohu budú mať manažmenty miest, obcí a vyšších územných celkov vysporiadať sa s dlhmi a zabezpečiť ich chod. Niekde sa to darí za cenu padajúcej popularity u občanov, a niekde dochádza dych a odhodlanie…

     Úvermi sa dá čiastočne kolaps oddialiť,ale aj tú sú zákonné limity za ktoré sa už nedá ísť..

 pribudne aj počet obcí a miest, kde bude musieť nastúpiť nútený správca..

     Ak zaklope na dvere úradu vašej obce či mesta, skor ako budete obvinovať nové vedenie mesta, spýtajte sa v akom stave úrad po voľbách preberalo.

 

 

Peter Vaňo

Marxov Euroval

14.10.2011

Máme obdobie nevídanej neistoty. Finančnej, dlhovej, hospodárskej, najnovšie aj politickej. Množstvo komentárov, reakcie na vyhlásenia, zaručené jóbovky. Čo malo platiť neplatí, čo sa malo schváliť sa neschváli.. Istotu máme len v tom, že je neistota. Ale ľudia neistotu nemajú radi..Nádeje vkladané do rúk politikov sa rozplynuli v scenári, ktorý nemá napísané [...]

Rýchlik Dlh naberá rýchlosť

07.10.2011

Ďalší apel na pomoc. Záchranný dáždnik potrebujú už aj banky a fondy, ktoré nakúpili grécke dlhopisy. Doteraz profitovali z ich výnosov, keď hody skončili a hrozí reálne odseknutie z ich hodnoty, tak potrebujú pomoc. Samozrejme kvôli tomu, aby sa zabránilo ešte väčším škodám. A to predsa nik nechce. Obviňovať finančné inštitúcie, že profitovali zo situácie [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 4058x
Priemerná čítanosť článkov: 1353x

Autor blogu

Kategórie

Archív